NÁRODNÍ PLÁN OBNOVY PRO OBLAST VYSOKÝCH ŠKOL PRO ROKY 2023–2025

ZČU 2025: Směrem k udržitelné univerzitě 

Registrační číslo projektu: NPO_ZCU_MSMT-2140/2024-4

Doba trvání projektu: 1.1.2024 – 31.12.2025

Cílem projektu ZČU 2025: Směrem k udržitelné univerzitě, je nastartování a podpora oblasti udržitelnosti na různých úrovních univerzity. Jedním ze stěžejních cílů projektu je tvorba Strategie udržitelnosti, která si klade za cíl ZČU jako udržitelně fungující organizaci vzdělávající v oblasti udržitelnosti. S cílem vzdělávat budoucí generaci v tématu udržitelnosti jsou pak realizovány další aktivity projektu.

Jedním z nich je tvorba studijního programu Environmentální inženýrství a technologie pod Fakultou strojní. Studijní program je koncipován tak, aby formoval budoucí odborníky s kapacitou efektivně řešit rozsáhlé výzvy spojené s průmyslovou výrobou, výrobky a jejich dopady na životní prostředí, společnost a zdroje. Zaměření programu přímo odpovídá celospolečenské potřebě dosahování cílů trvalé ekologické a sociální udržitelnosti v rámci řízení podniků.

Dalšími aktivitami projektu je tvorba kurzů celoživotního vzdělávání a tvorba či inovace předmětů ve stávajících studijních programech. V rámci projektu budou na Západočeské univerzitě v Plzni vytvořeny v rámci vybraných fakult tři kurzy celoživotního vzdělávání, které budou připraveny jakožto kurzy kompatibilní s doporučením Rady Evropské unie z roku 2022 týkající se mikrocertifikátů a zároveň se bude jednat o kurzy upskillingu, které přispívají k získávání nových nebo zdokonalování existujících dovedností a umožní jednotlivcům získat kvalifikace v rozsahu potřebném pro úspěšné uplatnění v měnícím se pracovním prostředí.

V neposlední řadě se ZČU bude snažit o to, být silným partnerem prosazujícím udržitelnost v regionálním kontextu a klade si za cíl prohloubit a dále rozšířit již existující spolupráci s Plzeňským krajem zaměřenou na aspekty udržitelného rozvoje a zelené transformace regionu.

Projekt je financovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy z operačního programu Národního plánu obnovy NPO 7.4 - Adaptace školských programů – Podpora zelených dovedností a udržitelnosti na vysokých školách pro roky 2023-2025.

 

logo NPO celé